HER - ONT - DEKKEN VAN JE CREATIVITEIT

Gepubliceerd op 29 september 2021 om 12:26

HER - ONT - DEKKEN van je creativiteit.

 

Onze creativiteit ligt verstopt onder een dikke laag stof. Ergens ver weg gemoffeld in een hoekje van ons lichaam. Velen zijn het als het ware vergeten en geloven dat ze niet creatief zijn. Ze vinden het prachtig bij een ander maar kunnen er geen verbinding meer met maken in zichzelf. Nochtans is iedereen geboren met een geweldige dosis creativiteit. 

 

Creativiteit zorgt voor vernieuwing & groei, voor inzichten & oplossingen, voor het mee vormgeven van de wereld rondom ons en in jezelf. 

Vormgeven aan de wereld rondom ons is iets wat we allemaal dagelijks doen in ons gezin, onze vriendenkring, onze job. Al vraag ik me af of dit ontstaat uit een innerlijke beweging of door een beweging dat ons aangeleerd of opgelegd wordt. Komt het creëren uit enkel het hoofd of wordt ons hart en buikgevoel er ook bij betrokken? 

Hoe zit het dan met het vormgeven van jouw binnenwereld?  Met jouw innerlijk creëren, het creëren voor & in jezelf? Aan dat wat aan jouw binnenkant leeft. De kern van jouw bestaan. Jouw innerlijke kracht, jouw innerlijk vuur, jouw emoties, jouw talenten en jouw zielsopdrachten. Creëer jij jouw binnenwereld vanuit verwachtingen en druk of creëer jij je binnenwereld vanuit jouw hoofd, hart en buik? Fantasie en creatie zetten dingen in beweging, maakt innerlijke groei mogelijk. Het zorgt er voor dat emoties en energieën niet vast komen te zitten. Fantaseren en creëren kan je op verschillende manieren: dansen, zingen, schrijven, schilderen, tekenen, boetseren, ... . 

 

Innerlijke creativiteit BEDEKKEN door minder fijne ervaringen en emoties uit het verleden. 

Als kind ervaarde ik al snel dat mijn eigen creativiteit niet voldeed aan de prestatiedruk, de groepsdruk & de resultaatsverwachtingen van de mensen rondom mij, het onderwijs & de maatschappij. De fantasie en de innerlijke beweging die horen bij creativiteit werden snel in de kiem gesmoord, dat klopte nu eenmaal niet met de realiteit. Gevoel van onzekerheid en falen waren het gevolg waardoor ik afstand nam. Men had geen oog voor wat de beelden, lijnen en vormen die ik creëerde wilden uitdrukken over mijn binnenkant. Over hoe ik de opdracht, de wereld rondom mij, mijn gevoelens en ervaringen beleefde en uitte in mijn kunstwerk. Hoe ik de dingen verwerkte en losliet in mijn creaties. In de plaats kreeg ik les in hoe ik de materialen moest gebruiken, hoe ik mijn kunstwerk vorm moest geven en wat het resultaat moest worden. Hoe dichter en "mooier" het aanleunde bij het prototype hoe meer punten ik kon scoren. En scoren werd er van je verwacht dus stopte ik telkens wat meer van mijn innerlijke creativiteit in een grote doos met een mooie strik er rond. 

 

Uit balans.

Wanneer er geen balans meer is tussen het aangeboren en het aangeleerde neem je meer en meer afstand van jouw fantasie en creatievermogen in je binnenwereld, neem je ook afstand van jouw gevoelens en ervaringen, van wie jij bent, waar jij voor staat. De innerlijke groei wordt stop gezet waardoor emoties en ervaringen kunnen komen vast te zitten. Met alle gevolgen van dien: stress, burn-out, steeds zoeken naar, onzekerheid, ziekte,... 

 

Creativiteit als verbinding en groei.

Creativiteit is een manier om aan jouw binnenwereld, jouw emoties en ervaringen, aandacht te schenken, het te herkennen & erkennen, het in beweging te zetten om het los te kunnen laten. Om een pure & open verbinding te creëren met wie jij bent en waar jij voor staat. Om krachtig in het leven te staan en de wereld een stukje mooier te maken vanuit jouw zielsbestaan. Vanuit liefde voor jezelf.

 

Ik nodig jou met heel mijn hart uit om weer verbinding te maken met jouw INNERLIJK creatievermogen, om jouw creativiteit te gaan HER - ONT - DEKKEN, ieder op zijn eigen unieke manier.

 

liefs,

Naddy.

 

Kunstzinnig Dynamisch Coach bij Kind In Kunst Ontmoetingen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.