MINDFULNESS: BODYSCAN HET STRATENPLAN

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 09:22

Het uitvoeren van MINDFULNESS oefeningen biedt het kind de mogelijkheid om bewust te leven vanuit zijn of haar zintuigen en om te verstillen in zijn of haar hoofd en lichaam. De oefeningen zorgen er voor dat het kind meer ZORGELOOS in het NU kan gaan staan. 

 

Je kan een rustgevend muziekje laten klinken wanneer je dit fijn vindt. Adem een aantal keer rustig in en uit. Luister naar de BODYSCAN. Voel wat dit met jou doet. Nadien kan je nog een beeld schilderen, kleuren of kleien vanuit de bodyscan!

 

 

Post foto's van je oefeningen of creaties op Instagram of Facebook met #KindInKunstOntmoetingen of mail naar kikoarendonk@gmail.com.

MINDFULNESS OEFENING: BODYSCAN HET STRATENPLAN

Soms zit een hoofd vol met gedachten en een lichaam vol met gevoelens, spanningen of angst. Het is een druk boeltje in jouw lichaam waardoor je last kan hebben van hoofdpijn of nekpijn of niet goed kunnen eten of slapen of je kan niet goed je aandacht ergens bij houden. Het lijkt dat alle gevoelens, gedachten en gebeurtenissen een file veroorzaken in jouw lichaam waardoor je niet meer lekker in je vel zit. De volgende bodyscan kan jou helpen om de rust en stilte weer terug te brengen in jouw hoofd en lichaam. 

Hiervoor gaan we een stratenplan maken van jouw lichaam. We gaan in onze gedachten met een auto over jouw lichaam rijden en kijken waar er gevoelens, gedachten, gebeurtenissen of spanningen op de weg liggen waardoor het niet meer rustig is en er een file kan ontstaan. Ga maar goed zitten op jouw stoel met jouw rug tegen de leuning en jouw voeten stevig op de grond. Als het ok voor jou voelt dan mag je jouw ogen sluiten. Breng je gedachtenkrachten naar jouw voeten en voel eens hoe jouw voeten de grond raken. Voel nu hoe billen op de stoel zitten en jouw rug leunt tegen de rugleuning. Voel hoe de aarde en de stoel jouw lichaam draagt. Breng nu je aandacht naar jouw ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit. Voel hoe je buik op en neer gaat. Dat gaat helemaal vanzelf. Adem rustig verder op jouw eigen ritme.

Stel je eens voor dat door jouw lichaam een grote straat loopt met allemaal kleinere straatjes waarop een auto rijdt. Kies met jouw gedachtenkrachten een auto uit die je leuk vindt: een jeep, een kleine auto, een sportauto,... Kies nu welke kleur jouw auto heeft... Maak met jouw gedachtenkrachten jouw favoriete auto die je zo meteen gaat gebruiken. De auto brengt jou naar alle delen van jouw lichaam. De auto start bij jouw linkervoet. Breng in jouw gedachten de auto naar deze voet. Voel eens hoe jouw linkervoet de grond raakt…. Wat voel je? Voelt het warm of koud aan? Je hoeft het alleen maar te voelen en op te merken… het is ok.

Rijd nu met jouw auto over jouw linker onderbeen en bovenbeen. En wat voel je daar?

Dan rijd jij met de auto via jouw rechterbeen helemaal naar beneden naar jouw rechtervoet. Hoe voelt het daar? Misschien heb je het gevoel om even je voet te bewegen… Je hoeft alleen maar gewaar te worden wat er gebeurt in jouw rechtervoet. Je hoeft er verder niets met te doen.

Dan rijdt de auto over je rechter onderbeen en bovenbeen. Hoe is het daar? Misschien komen er enkele gedachten voorbij… dat is helemaal ok. Als je dat merkt, focus je terug op jouw rechterbeen.

En dan rijdt de auto verder over jouw rug en jouw schouders. Voel hoe deze het matje raken… Adem in en span jouw schouders helemaal op. Adem uit en laat alle spanning in jouw schouders mee los. 

Vervolgens rijdt de auto naar de voorkant van jouw lichaam… over jouw buik en jouw borst. Voel hoe de auto op en neer gaat telkens je diep in en uit ademt.

Rij nu verder via jouw linkerarm naar jouw linkerhand. Misschien wordt je enkele tintelingen gewaar in jouw vingers. Dat is ok. Breng de auto in gedachten terug omhoog naar jouw linkerarm. Hoe voelt het daar?

Via jouw borst rijdt de auto over jouw rechterarm tot aan jouw rechterhand.  Hoe voelt jouw rechterkant aan? Jouw hand, jouw onderarm en jouw bovenarm?

Via jouw nek rijdt de auto helemaal naar je hoofd. Hoe voelt jouw hoofd aan? Voelt het zwaar of licht? Zit het vol met gedachten? Wanneer er een gedachten komt, is dit helemaal ok. Zet de gedachten op een wolkje en laat het met het wolkje meedrijven. Je hoeft er verder niets met te doen. En hoe voelt jouw gezicht aan? Je voorhoofd, je ogen, je neus, je wangen, je mond en je kin. Adem nu in en span jouw gezicht helemaal op. Adem uit en laat alle spanning in jouw gezicht mee los. 

Je hebt met de auto nu een stratenplan gemaakt van heel jouw lichaam. Bekijk maar eens goed hoe dit er uitziet en focus je nu op jouw hele lichaam. Voel hoe jouw lichaam de grond en de stoel raakt. Voel hoe de aarde en de stoel jouw lichaam draagt. Voel hoe jouw lichaam heerlijk ontspannen is. Breng nu je aandacht terug naar jouw ademhaling. Adem een paar keer diep in en uit.

Als je er klaar voor bent, mag je op jouw eigen tempo wat wiebelen met jouw tenen, jouw voeten en handen. Open tot slot jouw ogen. Rek je eens goed uit.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.