Bosbaden in de natuur.

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 12:33

Elke dag maak ik een moment vrij om te mediteren. Soms kort wanneer het een drukke dag is, maar ik streef naar minstens een half uurtje me-time. Mediteren kan op verschillende manieren. Voor mij werkt bewust koken, piano spelen, stiltemomenten, dansen, schilderen, yoga maar vooral bosbaden. Hierdoor stopt mijn denkmotor en kan ik mij verbinden met mijn lichaam, mijn geest en mijn ziel in het NU. 

Minstens 1 maal in de week plan ik een sessie bosbaden in. Forest bathing vindt zijn oorsprong in Japan waar het Shinrin-yoku wordt genoemd. Je vertoeft dan in een bosrijke omgeving. Door meditatief te wandelen sta je met meer bewustzijn in het leven en maak je bewuster contact met jouw omgeving en jezelf.  Meditatief wandelen is voor mij wandelen in een houding en op een tempo waarbij alles in harmonie verloopt. Je kan deze manier van wandelen vol houden zonder vermoeid te geraken. Je streeft naar een houding waarbij je kruin en je stuit recht onder elkaar staan. Hiervoor beweeg je jouw bekken wat naar voor of naar achteren tijdens het wandelen totdat je het gevoel hebt om staand in een stoel te zitten. Het vraagt even wat zoekwerk naar de juiste positie en het juiste tempo. Maar één keer je dit gevonden hebt, wil je niets anders meer.

Je zoekt dan een bosrijke omgeving op, weg van alles en iedereen. Is er geen bos in jouw buurt? Zoek dan een rustig natuurpark op. Ik heb het geluk om in een dorp te wonen waarbij je binnen een wandelafstand heel wat idyllische plekjes tegenkomt waar je heerlijk kan bosbaden. Kuier op een traag tempo door het bos en maak bewust vanuit je verschillende zintuigen contact met de natuur. Luister naar de geluiden van de bladeren, de wind, de vogels, ... Voel de wind, de regen, de warmte of de koude op jouw huid. Voel wanneer je telkens een stap zet jouw voeten contact maken met de grond. Kijk naar het kleurenpalet dat de natuur voorziet. Merk ook de kleine kleurnuances op. Snuif de geur van de natuur op in het diepste van jouw longen en adem bewust diep in en uit. 

Wil je graag een stapje verder gaan? Stop dan even bij een rustig plaatsje in het bos. Zet je neer op een boomstam, leun tegen een boom of ga liggen in het gras of bladerdek. Sluit jouw ogen en maak bewust contact met de aarde en voel hoe deze jou draagt. Adem diep in en uit en vertraag jouw ademhaling. Laat de kracht en de energie van de aarde bij jou binnen komen door jouw zintuigen in te zetten. Luister, voel, ruik en proef bewust de natuur. Neem de vernieuwde en positieve energie in jou op wanneer je inademt via jouw neus. Geef jouw gebruikte energie en de energie dat niet van jou is terug mee naar de natuur bij elke uitademing. Herhaal dit tot jouw lichaam helemaal ontspannen aanvoelt en voorzien is van vernieuwde, positieve energie. Beweeg langzaam jouw lichaam en open jouw ogen wanneer jij hier klaar voor bent.

Het doorbrengen van tijd in de natuur zorgt voor verwondering en nieuwe inzichten in jouw leven. Door er bewust te wandelen en jouw zintuigen in te zetten, focussen jouw hersenen zich op het bewegen of het gewaarworden via jouw zintuigen. Hierdoor kan de mallemolen aan gedachten stoppen en ervaar je innerlijke rust en stilte. Tijdens deze rust en stilte komt jouw onderbewustzijn en jouw creatievermogen naar boven. Jouw geest komt helemaal tot rust waardoor jouw inspiratie geprikkeld wordt. Nieuwe inzichten en ideeën kunnen hier ontstaan.

Wanneer ik terugblik op mijn kindertijd was bosbaden al een vaste waarde in mijn leven. Niet dat het toen al zo benoemd werd. Uren spendeerde ik met mijn grootouders in het bos. Mijn kostbaarste en mooiste herinneringen gaan naar die plaats. Wandelen met vovo startend op een bosweg om nadien af te dwalen van de voorbestemde routes. Met weinig of zonder woorden genieten van de natuur.  Met de houtkar volgeladen met kleinkinderen wandelen met moemoe langs de paardenwei, het bruggetje tot aan de kapel en terug. Bessen plukken om er nadien heerlijke confituur van te maken. Mee helpen in de tuin en 's avonds naar huis keren in de auto met elk een rabarberstok in de hand. Heerlijke momenten die ik koester in mijn hart. Hierdoor is de natuur mijn eerste thuis. De plaats waar ik mezelf kan zijn en tot rust kan komen. De plaats waar ik inzichten krijg in mijn leven en inspiratie over hoe ik in de toekomst mijn leven wil invullen. In de natuur is ook Kind In Kunst Ontmoetingen ontstaan. 

 

Ik nodig jullie heel graag uit om eens een keertje te bosbaden.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.